אתה לא צריך מלווה! במקרה ויתגלע סכסוך כדאי שיהיה לך בורר.

יישוב סכסוכים
איזה הליכים קיימים ליישוב סכסוכים (מידע חשוב)
- גישור הוא הליך שבו אין למגשר כל סמכות שהיא. הוא הליך שבו שני הצדדים אמורים להגיע עם רצון כן ואמיתי לפתור את הסכסוך, שאם זהו לא המצב – הסכסוך לא יסתיים בדרך זו. המגשר מכניס את הכישורים שלו אל תוך התהליך על מנת שהצדדים יגיעו בעצמם אל הפתרון. פתרון הסכסוך הוא הסכם בין הצדדים, שמביא לידי סיום את הסכסוך שביניהם.
- בוררות הינה הליך, שבו לבורר יש את כל הסמכות להכריע בנושאים שהובאו להכרעתו, לא ניתן לערער על ההכרעה, אלא אם או נפלו בה פגמים על פי חוק הבוררות. הבורר מוציא "פסק בורר" אותו יש לאשר בבית המשפט המחוזי ולתת לו תוקף של פסק דין. ככל שההליך נוהל על פי החוק – בית המשפט יאשר אותו ויתן לו תוקף של פסק דין.
- פישור הוא מצב הביניים בין בוררות וגישור, למעשה זה בורר עם סמכות מוגבלת או אם תרצו מגשר עם סמכויות, שבו הצדדים מסמיכים את המפשר לקבוע רק בנקודות מסוימות מתוך המחלוקת. מאחר שהליך זה אינו פותר את המקרה ומשאיר משקעים רבים – הוא לא מומלץ על ידנו, ואכן במציאות רואים כי הליך זה כמעט ונזנח.
תהליך הבוררות
מה עושים אם הקבלן לא משתף פעולה בבוררות האינטרנטית ?
הבוררות תתנהל בלעדיו.
גם אם אינו מגיב תתנהל בוררות, על פי ההסכם עם כל הקבלנים עליהם להגיב תוך 48 שעות ממועד הפניה, כך שחוסר תגובה – מתפרש כחוסר רצון להגיב או כ"אין לי מה לומר".
מה לעשות אם התקבל פסק בורר בבוררות האינטרנטית והקבלן לא מבצע?
במקרה כזה עליך לפנות לקבלן בבקשה לבצע את הפסק, או לערער עליו אם אינו סבור שנעשה צדק, ככל שהקבלן לא הגיב, והפסק ניתן ללא התייחסותו, הוא יוכל להסביר מדוע לא התייחס, ולצרף את התייחסותו העניינית. הבורר יקבע לאור הנימוק לחוסר ההתייחסות ולאור הנימוק הענייני האם לשנות את הפסק, במה ואיך להתייחס להתעלמות.
אם גם אחרי הפסק שבו הייתה התייחסות הקבלן לא מבצע, מה עלי לעשות ?
עליך לפנות אלינו בפניה חדשה על עצם אי-הביצוע של הפסק הקודם, ונדרש להגיש ערעור על הפסק האינטרנטי, לפתוח בבוררות פרונטלית, שאז הפסק האינטרנטי מעוכב, עד להחלטה בבוררות הפרונטלית.
כמה זמן לוקח לבוררות איטרנטית – עד הפסק?
מרגע פתיחת הבוררות והעלאת הפניה לאתר, הקבלן מחויב להגיב תוך 2 ימי עבודה, המזמין יכול להתייחס לתגובת הקבלן וכן הלאה, יכול להיות שחילופי הדברים עצמם יביאו את המחלוקת לידי פתרון. במידה שלא, כל אחד מהצדדים יכול לפנות אלינו שנכריע במחלוקת לאור מה שנכתב בין הצדדים. מאז שפונים אלינו, אנו נותנים לצד השני להגיב (2 ימי עבודה) ואנו מחליטים תוך 2 ימי עבודה נוספים.
כלומר, תוך 4 ימי עבודה מאז שפונים אלינו (לאחר שפניתם אחד אל השני דרך האתר) יהיה פסק בורר אינטרנטי.
מהי העלות של פסק הבורר האינטרנטי ?
חילופי הדברים בין הצדדים, אינם כרוכים בעלות כלשהי (לקבלנם רשומים באתר) ואם נזקקים לפסק בורר אינטרנטי, העלות היא 500 ₪ + מע"מ.
מהי העלות של בוררות פרונטלית ?
לבוררות פרונטלית, יש לקבל את התייחסויות הצדדים ההדדיות, בממשק של בוררות אינטרנטית. מקיימים ביקור במקום שהצדדים מוזמנים אליו (אפשר להיות מיוצגים על ידי עו"ד) וכן פגישת בוררות בנכחות הצדדים (הפגישה תיערך במקום הסיור או בסמוך אליו) – עלות הליך זה היא 3,000 ₪ + מע"מ.
מי משלם עבור הבוררות ?
מי שמשלם עבור הבוררות טרם פתיחתה, הוא הגורם שמזמין את הבוררות, בפסק הבוררות הבורר מתייחס גם לתשלום עבור ההליך, ומטיל אותו על הגורם שאחראי להוצאה זו.
מהם הקריטריונים להטלת הוצאות הבוררות ?
במידה ולא הייתה ברירה, ומוצו כל הדרכים לפתרון חילוקי הדעות (פניה ישירה, בוררות אינטרנטית וכד') וההליכים לא צלחו באשמת צד כלשהו – הוצאות ההליך יוטלו עליו. ומאידך, אם צד פנה לבוררות מבלי לפנות לצד השני באמצעים מקדימים למרות שהצד השני אשם, יוטלו על שני הצדדים הוצאות בשווה. אם פתיחת הבוררות התגלתה כלא מוצדקת, אזי ההוצאות יוטלו על מי שפתח את הליך הסרק.
מה עושים עם פסק הבורר לאחר קבלתו ?
ניתן לקיימו כפי שהוחלט ללא הבאתו לבית משפט,
אלא אם כן יש צורך לתת להחלטה תוקף משמעותי יותר.
יש לפנות לבית המשפט המחוזי, במחוז שבו מתבצעת הבניה, ולבקש לאשר פסק בורר.
מצרפים את פסק הבורר, משלמים את האגרה, והצד השני מוזמן להגיב.
אם יש התנגדות של הצד השני לפסק הבורר, עליו לנמק זאת באחד מעשרים וארבע עילות על פי חוק הבוררות, ככל שהוא מצליח להוכיח את העילה על פי החוק, בית המשפט לא יאשר את הפסק. הנטייה של בתי המשפט היא לאשר את פסק הבוררות מאחר שזה מקל על עבודת השיפוט, ורק במידה שמצליחים להוכיח חוסר נאמנות או אחת מהעילות המנויות בחוק – באופן ברור, רק אז לא יינתן האישור.
מאחר שאנחנו באתר מכירים את חוק הבוררות והפסיקה, ואיך מתבצע בהתאם לדרישות החוק, ואינני סבור כי מישהו יוכל לבטל או אפילו לגרום שלא יאושר פסק בורר שניתן באתר.
ככל שהתגובה של הצד השני נדחית, או שאין תגובה של הצד השני, פסק הבורר מקבל תוקף של פסק דין.