התועלת שתצמח לכם
משימוש בהסכם שלנו.

הסכם עם קבלן
לא לוותר בשום פנים על העקרונות שבהסכם.
בהסכם ישנן 4 נקודות חשובות:
- יישוב מחלוקות מהיר
- עבודה מקצועית
- הכל כלול
- לוח זמנים
כל אחד מנושאים אלו מהותי מאד ומצביע על כוונת הקבלן, האם הוא מתכוון לשנות את תנאי ההסכם תוך כדי עבודה או לא.
לאחר קבלת החלטה לערוך שיפוץ/בניה מכל סיבה שהיא, אנחנו יודעים "בערך" את היקף הפרויקט ומודעים לערך ומקורות הכספיים הקיימים לטובת הנ"ל.
ניתן לערוך כעין מכרז בין הקבלנים שהתרשמתם מהעבודה שלהם ואתם שוקלי לעבוד איתם.
לאחר קבלת הצעות מחיר מהקבלנים ולאחר שחלקם ביקרו במקום (לפחות שלוש הצעות שביקרו במקום) יהיה לכם מידע מקצועי על מהות הפרויקט הנדרש, וכן ככל הנראה תתחברו לאחד (או יותר מהקבלנים).
עכשיו זה הזמן לעשות חושבים מהו באמת היקף הפרויקט הרצוי, להוריד או להוסיף סעיפים מהרשימה המקורית, שהתבססה על רצון לשפץ, במיזוג עם המידע המקצועי שקיבלתם מהקבלנים שבאו לתת הצעות מחיר, ואז כשיש לכם תמונה מעשית יותר, על בסיס פחות או יותר אחיד – לקבל הצעת מחיר מכל הקבלנים שהתחברתם אליהם (אפשר גם מאלה שלא).
אם כל ההצעות בסביבת אותו המחיר פלוס מינוס 5%, המצב הוא טוב, וכעת נשאר רק להחליט.
אולם אם אחד הקבלנים סוטה ביותר מ-10% לכל כיוון, רצוי לעשות סבב נוסף ולומר לקבלן היקר ביותר האם הוא מוכן לרדת להצעה הנמוכה ביותר, ואם הוא יוריד מתחת, לעבור לבא וכן הלאה – עד שתקבלו תשובות מכל הקבלנים בעלי ההצעות הגבוהות כי הם לא מוכנים לרדת מהמחיר, גם במחיר הפסד הפרויקט.
כאן ניתן יהיה לראות את המחיר המינימאלי, ורצוי לבדוק היטב את ההיסטוריה של הקבלן שהציע את המחיר הנמוך ביותר.
אם ההיסטוריה שלו מניחה את הדעת ניתן לחתום על הסכם כפי שמפורט באתר.
במידה שהקבלן מציע שינויים בהסכם – אל תחתמו איתו על ההסכם ותחליפו אותו בקבלן הבא, משמעות חוסר ההסכמה היא שהוא מעוניין לשנות את תנאי ההסכם ולנצל לטובתו את חסר המידע והניסיון שלכם. רק בשביל זה כבר היה שווה לקרוא את המאמר.
אמדן עלות שיפוצים
טרם התחלת השיפוץ, יש לערוך רשימה של האלמנטים אותם רוצים לשפץ.
הרשימה תתחיל בשטח השיפוץ הנדרש, כמה מ"ר רוצים לשפץ. ואחר כך מהות השיפוץ – מה הבעיה או התכלית אותה בא השיפוץ למלא.
ככל שהרצון הוא תוצאה אומנותית – מומלץ בחום לקחת שרות של מעצב פנים או אדריכל, ולראות מקומות בהם עבד. (מומלץ לקרוא את המאמר בעניין בחירת מתכנן)
לשיפוץ כללי, ככלל אצבע – לקחת בחשבון כ- 4,000 ₪ למ"ר שפוץ כללי, כולל החלפת קירות אינסטלציה וכיו"ב לדירה בשטח של כ- 70 מ"ר ומעלה.
במידה שהדירה יותר קטנה או שהגמר הינו בסטנדרט גבוה, אזי המחיר של השיפוץ יטפס בהתאם.
במידה שמעוניינים לשפץ, נניח רק את האמבטיה או רק את המטבח אז יש את העלויות הקבועות (כיורים, אסלות, ברזים וכיו"ב) את עלות הריהוט (ארון, מגירות וכיו"ב) וכן את החיפויים וריצוף.
לכל אחד מהאלמנטים יש לאמוד את מהות השיפוץ הנדרש והיקפו – רק את האביזר? כולל הצנרת ? כולל הברז? גם הקרמיקה ? כולל קו אספקת המים ? כולל קו הניקוז ? – ומה עם החיפויים ? וצנרת הדלוחין …
ברגע שיודעים מה רוצים (יותר נכון שחושבים שיודעים), אפשר לגשת לערוך את אומדן התקציב.
רצוי בשלב הראשון לראות את כל התמונה, ולהכניס לרשימה כל מה שרק אפשר, על מנת שההחלטה להוריד אלמנט מהשיפוץ, באה עוד טרם התחלתו.
ואז נניח לגבי צנרת אספקת המים לאמבטיה, נניח שהוחלפה לפני 10 שנים, בצנרת פלסטית, אז ודאי שנוכל לומר שאין צורך בהחלפה, אולם אם המצב הוא שהצנרת כבר מבנית הבניין לפני 30 שנה, אז .. אני לא רואה מקום שלא להחליף את הצנרת …
אבל … רק את האמבטיה ? ומה עם השרותים ? הכיור ? וכו'
אז הנושא זז מהצורך אל שיפוץ מערכת המים אותה כלל לא חשבנו לשפץ …
בכל מקרה – כמו שנאמר קודם בשלב הזה של האומדן – להכניס הכל !!!
אחר כך לקבל החלטות מה להוריד מהפרויקט, תוך ראיית התמונה הכוללת.
ככל שההחלטות הינן מושכלות ובשלב מוקדם, תוך ראייה של היקף השיפוץ והמשאבים העומדים לרשותנו, ניתן יהיה לקבל החלטות ראויות שגם יעמדו בלחצי הקבלן להגדיל את היקף העבודה.
מנגנון "אם כבר"
טרם התחלת השיפוץ, נדרש לערוך אומדן כמה שיותר מדויק שבו יהיו כל העבודות אותם רוצים לערוך.
יש לתת את הדעת לכך שבפרויקטי שיפוץ, לאחר ההתחלה באים כל מיני תתי פרויקטים שאם כבר עושים פעולות שיפוץ, אז כבר נוסיף עליהם עוד כמה אלמנטים.
ברוב המקרים על רקע מנגנון זה, נגרמת חריגה משמעותית מהתקציב ומלוח הזמנים שנקבע, וכתוצאה מכך נפתחות מחלוקות רבות בין מזמינים לקבלנים.
לאחר שהמידע הזה קיים, יש לערוך את התקציב ולבדוק, טרם התחלת הפרויקט וקביעת רשימת הפריטים שיבוצעו את מידת הגמישות של התקציב ואת האפשרויות העומדות, טרם סגירה עם קבלן.
ככל שהתקציב גמיש, וניתן להרחבה – ניתן בקלות רבה יותר לחרוג ולתת למנגנון ה"אם כבר" לפעול, אולם כאשר התקציב קשיח ומקורות המימון אינם ניתנים להרחבה – יש לתת את הדעת על כך, טרם תחילת העבודות, או להוריד מהרשימה עבודות אחרות, בתמורה לסעיף שהתווסף כתוצאה מ"אם כבר".
הסכם לעריכת שיפוץ
רצוי לחפש אצל מכרים, משפחה חברים או לחילופין רשתות חברתיות ובאינטרנט ובכל מקום אחר, קבלן שעושה רושם כקבלן אמין. רצוי לקחת קבלן רשום ברשם הקבלנים, זה לא חובה, אלא אם כן מדובר בעבודות קונסטרוקציה שאז אין כל הצדקה להיכנס לסיכון גם אם זה עולה יותר. אציין גם כי זו עבירה פלילית (שאמנם ברוב המקרים אינה נאכפת) להעסיק קבלן שאינו רשום לביצוע עבודות קונסטרוקציה.
מומלץ לקחת את ההסכם מהאתר, ניתן לערוך בו שינויים כרצונכם אולם אחד הדברים שחייבים לתת עליהם את הדעת הוא כי קיים פער מידע אדיר בין המזמין שאינו בעל מקצוע ואינו מודע לכל מיני ניואנסים של העבודה ובין הקבלן שהוא איש מקצוע שכבר עבר הרבה.
לאור זאת, ההסכם חייב לכלול את הדרישה לעבודה מקצועית והגונה, כמו גם שכל מה שנכתב בהסכם הינו לביצוע מלא ומושלם ("הכל כלול בהסכם") ואם יש משהו שאינו כלול יש לכתוב אותו בפירוש.
נושא לוח הזמנים הוא קריטי ומשמעותי עם פיצוי לכל יום של איחור בגמר העבודה (או בלי – לבחירתכם).
בנוסף, לקבוע איזה משך של איחור בתשלום יגרום לאיחור מקביל במסירת העבודה, או סנקציה אחרת לאחור בתשלום. יש לזכור כי הקבלן עובד בשביל מה שמשלמים לו וגם הוא אינו יכול לממן את עבודות השיפוצים, או לתת להם מימון ביניים. והשיטה שלו היא לגלגל את האשראי שניתן לו מספקים אליכם.
הנקודה אולי הכי חשובה היא תוספות ושינויים. יש לקבוע בהסכם כי כל תוספת או שינוי בהסכם תהיה בכתב, ובאם לא נכתבה אינה מחייבת בתשלום נוסף או בהארכת משך הפרויקט.
אפשר לקבוע כי משלוח הודעה במייל (או בכל דרך שתבחרו) תקיים את הדרישה של כתב, וכן תהיה בהתאם למחירונים מקובלים (דקל חשב וכיו"ב) וכפופה להסכם הבוררות.
ככל שהקבלן יהיה הוגן בשינויים אתם בכלל לא תגיעו לבוררות, אולם אם מגיעים צריך שסמכות הבורר תהיה גם לתוספות שלאחר ההסכם.
לחץ של הקבלן להגדלת היקף הפרוייקט
הקבלן מצידו, ילחץ כל הזמן להגדיל את היקף הפרויקט, יש לדעת כי אחד הקשיים הגדולים של הקבלן הוא להיכנס לפרויקט.
לאחר שהוא נכנס, המטרה הבאה שעומדת למול עיניו היא למקסם את הרווח מהפרויקט, וכך אחת השיטות היא הגדלת היקף הפרויקט.
כאן צריכים לעמוד היטב על המשמר, כי הרבה פעמים יקרה שאתם עדיין מתלבטים אבל הקבלן כבר מתחיל בביצוע, ואם הסירוב אינו גדול, הוא ממשיך ופתאום בא ה"בום" בהתחשבנות הקרובה הוא מוסיף סכום שעלה בדעתו בגין התוספת, שדיברתם עליה ואתם עדיין מתלבטים, אבל הוא מראה שכבר ביצע … ואתם הסכמתם …
מי הסכים, אתם שואלים וכאן כבר רואים שאין עם מי לדבר.
פיקוח על ביצוע השיפוצים
רצוי לקחת איש מקצוע שיפקח על השיפוצים, וזה בהתאם להיקף הפרויקט. על מנת שיהיה מישהו שמדבר בשפת הקבלן שיוכל לבדוק האם הדברים נעשים כראוי או שמא – לא, ויתריע על כך בזמן אמת.
אם אתם קצת מבינים ניתן לעשות את הפיקוח באופן עצמאי, אולם זה מתכון לחילוקי דעות עמוקים ולכן – לא מומלץ.
הסכם שעוזר לך
לבחור נכון!

בחירת קבלן בשיטת הכל כלול
בחירת קבלן בעזרת ההסכם
ההסכם שלנו משרת את שני הצדדים, אם אתם הקבלן או לחילופין לקוח שרוצה לבנות/לשפץ.
קבלנים מקצועיים והוגנים יודעים לעבוד ולבצע שיפוצים ובנייה ברמה טובה ומעלה, ובסופו של פרויקט רוצים להביא משכורת לביתם.
הבעיה העיקרית שלהם היא תחרות הבלתי הוגנת עם קבלנים לא הגונים שגוררים במעשיהם את הטובים, בתחום פרוץ לא קל להיות הוגן, הצורה שהשוק מתנהל גורמת לקבלנים הוגנים לפעול בדפוס שהוכתב בתחום ע"מ לקבל פרויקטים.
קבלנים לא הוגנים מצאו דרך פעולה "להכניס רגל בדלת" – משמעותו הצעה התחלתית נמוכה ואחר כך להגדיל את מחיר הפרויקט, בשיטה של טענת "לא כלול".
מזמיני העבודה מתוך חוסר ידיעתם מסבירים לקבלנים טרם הזמנתם את הפרויקט המבוקש, כאשר הקבלן ההגון נותן הצעת מחיר ראויה, והקבלן השני נותן הצעת מחיר נמוכה משמעותית, אשר בה אין כל אפשרות להשלים את הפרויקט.
המזמין, אינו יודע באיזה מחיר ניתן להשלים את הפרויקט סבור כי הקבלן ההגון גוזר על גביו קופון שמן, ולכן דורש ממנו להפחית במחיר או שייקח את הקבלן השני.
כך בתהליך ארוך, גם הקבלן ההגון מתחיל לפעול באותה השיטה, וזאת לאחר ניסיון מר עם כמה פרויקטים שברחו לו מתחת האצבעות.
בשיטה שלנו לא קיימת תחרות עם קבלנים שכל מטרתם היא "להכניס רגל" לפרויקט, כאן התחרות היא עם קבלנים רציניים שרוצים לעבוד במקצועיות ולהרוויח. לצורך המחשה אפרט דוגמא,
לקוח שמעוניין לבצע שיפוץ בביתו מבקש הצעת מחיר ממספר קבלנים שקיבל עליהם המלצות, ומקבל מהם הצעות שונות, מהאחד הצעה ב70K והשני 100K, ניכר שאחד מהקבלנים נתן הצעה לא הוגנת, יתכן והמציע הנמוך לא כלל בהצעה פריטים הכרחיים שכנראה ינפחו את העלות ואף יטפסו מעל 100K וכל זה כשאנחנו כבר בתוך הפרויקט.
לא בהכרח שההצעה הגבוהה כוללת בתוכה הכל, יכול להיות שההצעה הגבוה כוללת בתוכה נתח גדול יותר לקבלן המבצע או לחילופין חומרים וסטנדרטים גבוהים יותר.
מה שאנחנו ממליצים לכם לעשות פשוט לקחת את ההסכם שלנו שנותן לכם אור על היקף הפרויקט ואת המידע לפרטי פרטים.
והכי חשוב, זה נותן לכם את "המילה" של הקבלן כי זה מה שהוא מתכנן לבצע ללא הוספת עלויות תוך כדי תנועה. (אלא אם כן נתקלנו בבלת"מים דברים שלא נצפו מראש)
עכשיו כשיש לכם את ההסכם והצעות שונות אתם יכולים לבחור את ההצעה הטובה ולצאת לדרך..
קרה והתגלע מחלוקת, בהסכם שלנו שני הצדדים הסכימו על בורר שיתן החלטה והנחיה להמשך עבודה. מה אתם מרוויחים מזה??! יש החלטה! אפשר להמשיך לעבוד! הקבלן מחויב ללוח זמנים, אתם מחויבים ללוח זמנים בהתאם לפריסת התשלומים שהוסכמה בהסכם. הכל כתוב שחור על גבי לבן.
ומה שלא כתוב יש לכם בורר, צד שלישי עם סמכות של בית משפט שיתן לכם מענה ופתרון מקצועי שיוביל ויתן לפרויקט להתקדם במינימום הפרעות.
חתמתם הסכם והכל הלך כשורה, לא נצרכתם לשרות בוררות, יופי הרווחתם, קיבלתם ערך מוסף חינם!
מה קורה שכקבלן לא הוגן נקלע לפרויקט המשויך להסכם שלנו?
הוא יברח!
הצעה לא הוגנת עשויה להכניס את הקבלן לסחרור שהוא לא יכול לשלוט עליו, הלקוח יפתח בוררות ותוך זמן קצר ביותר, יהיה פסק בורר ששולח את הקבלן לשלם למזמין סכום לא מבוטל, שבדרך כלל יהיה יותר גבוה מכל מה שהרוויח מההצעה הלא הוגנת.
אנחנו אומרים לכל מי שמעוניין לפעול בחוסר הגינות, תתרחק מההסכם – אין לך מה לעשות פה, ולא תזכה לרחמים מכל סוג שהוא.
מאידך, לא ניתן למזמינים סחטנים להשתמש באתר או בכללים על מנת לסחוט את הקבלן, האמינות היא לכל הצדדים.
אם תחתום על ההסכם המומלץ באתר מול הלקוח, תבצע את העבודה במקצועיות ובזמן, ובסופו של ההליך לא תקבל את המגיע, תוכל לקבל פסק בורר לעניין הסכום המגיע לך, לפנות לבית המשפט המחוזי על מנת לאשר את הפסק, וללכת להוצאה לפועל – לגביית הסכום.
קבלנים מקצועיים והוגנים יודעים לעבוד ולבצע שיפוצים ובנייה ברמה טובה ומעלה, ובסופו של פרויקט רוצים להביא משכורת לביתם.
הבעיה העיקרית שלהם היא תחרות הבלתי הוגנת עם קבלנים לא הגונים שגוררים במעשיהם את הטובים, בתחום פרוץ לא קל להיות הוגן, הצורה שהשוק מתנהל גורמת לקבלנים הוגנים לפעול בדפוס שהוכתב בתחום ע"מ לקבל פרויקטים.
קבלנים לא הוגנים מצאו דרך פעולה "להכניס רגל בדלת" – משמעותו הצעה התחלתית נמוכה ואחר כך להגדיל את מחיר הפרויקט, בשיטה של טענת "לא כלול".
מזמיני העבודה מתוך חוסר ידיעתם מסבירים לקבלנים טרם הזמנתם את הפרויקט המבוקש, כאשר הקבלן ההגון נותן הצעת מחיר ראויה, והקבלן השני נותן הצעת מחיר נמוכה משמעותית, אשר בה אין כל אפשרות להשלים את הפרויקט.
המזמין, אינו יודע באיזה מחיר ניתן להשלים את הפרויקט סבור כי הקבלן ההגון גוזר על גביו קופון שמן, ולכן דורש ממנו להפחית במחיר או שייקח את הקבלן השני.
כך בתהליך ארוך, גם הקבלן ההגון מתחיל לפעול באותה השיטה, וזאת לאחר ניסיון מר עם כמה פרויקטים שברחו לו מתחת האצבעות.
בשיטה שלנו לא קיימת תחרות עם קבלנים שכל מטרתם היא "להכניס רגל" לפרויקט, כאן התחרות היא עם קבלנים רציניים שרוצים לעבוד במקצועיות ולהרוויח. לצורך המחשה אפרט דוגמא,
לקוח שמעוניין לבצע שיפוץ בביתו מבקש הצעת מחיר ממספר קבלנים שקיבל עליהם המלצות, ומקבל מהם הצעות שונות, מהאחד הצעה ב70K והשני 100K, ניכר שאחד מהקבלנים נתן הצעה לא הוגנת, יתכן והמציע הנמוך לא כלל בהצעה פריטים הכרחיים שכנראה ינפחו את העלות ואף יטפסו מעל 100K וכל זה כשאנחנו כבר בתוך הפרויקט.
לא בהכרח שההצעה הגבוהה כוללת בתוכה הכל, יכול להיות שההצעה הגבוה כוללת בתוכה נתח גדול יותר לקבלן המבצע או לחילופין חומרים וסטנדרטים גבוהים יותר.
מה שאנחנו ממליצים לכם לעשות פשוט לקחת את ההסכם שלנו שנותן לכם אור על היקף הפרויקט ואת המידע לפרטי פרטים.
והכי חשוב, זה נותן לכם את "המילה" של הקבלן כי זה מה שהוא מתכנן לבצע ללא הוספת עלויות תוך כדי תנועה. (אלא אם כן נתקלנו בבלת"מים דברים שלא נצפו מראש)
עכשיו כשיש לכם את ההסכם והצעות שונות אתם יכולים לבחור את ההצעה הטובה ולצאת לדרך..
קרה והתגלע מחלוקת, בהסכם שלנו שני הצדדים הסכימו על בורר שיתן החלטה והנחיה להמשך עבודה. מה אתם מרוויחים מזה??! יש החלטה! אפשר להמשיך לעבוד! הקבלן מחויב ללוח זמנים, אתם מחויבים ללוח זמנים בהתאם לפריסת התשלומים שהוסכמה בהסכם. הכל כתוב שחור על גבי לבן.
ומה שלא כתוב יש לכם בורר, צד שלישי עם סמכות של בית משפט שיתן לכם מענה ופתרון מקצועי שיוביל ויתן לפרויקט להתקדם במינימום הפרעות.
חתמתם הסכם והכל הלך כשורה, לא נצרכתם לשרות בוררות, יופי הרווחתם, קיבלתם ערך מוסף חינם!
מה קורה שכקבלן לא הוגן נקלע לפרויקט המשויך להסכם שלנו?
הוא יברח!
הצעה לא הוגנת עשויה להכניס את הקבלן לסחרור שהוא לא יכול לשלוט עליו, הלקוח יפתח בוררות ותוך זמן קצר ביותר, יהיה פסק בורר ששולח את הקבלן לשלם למזמין סכום לא מבוטל, שבדרך כלל יהיה יותר גבוה מכל מה שהרוויח מההצעה הלא הוגנת.
אנחנו אומרים לכל מי שמעוניין לפעול בחוסר הגינות, תתרחק מההסכם – אין לך מה לעשות פה, ולא תזכה לרחמים מכל סוג שהוא.
מאידך, לא ניתן למזמינים סחטנים להשתמש באתר או בכללים על מנת לסחוט את הקבלן, האמינות היא לכל הצדדים.
אם תחתום על ההסכם המומלץ באתר מול הלקוח, תבצע את העבודה במקצועיות ובזמן, ובסופו של ההליך לא תקבל את המגיע, תוכל לקבל פסק בורר לעניין הסכום המגיע לך, לפנות לבית המשפט המחוזי על מנת לאשר את הפסק, וללכת להוצאה לפועל – לגביית הסכום.
מדוע קבלנים מתנהגים בצורה לא הוגנת ?
מאחר שהלקוח הרגיל שואל את הקבלן למחיר מבלי לפרט באופן ראוי את היקף הפרויקט.
ואז משווים בין קבלנים שלא על פי אותו הבסיס, וכך הקבלנים פיתחו שיטות להתגבר על הצעת המחיר הנמוכה, ועל ההסכם העמום שחתמו בתחילת הפרוייקט.
השיטות העיקריות הן:
-לא כלול – מחירי שינויים – סחיטה על רקע לוח זמנים
הכי נפוץ – שימוש לא כלול, פריט שנרשם בהסכם (במקרה הטוב שבו היה הסכם) ואז כל מיני פריטים או פעולות שאפשר להוציא אותן מהפריט מקבלות מימד חדש ותוספת למחיר. לדוגמא, החלפת דלת הכניסה לדירה, יטענו כי אינה כוללת החלפת צילינדר (שעלותו כ- 200 ₪) או אינה כוללת החלפת ידיות ("אפשר להשתמש בידיות הישנות") וכל מיני הפחתות, הוספת עלויות כאלו ואחרות שלא היו ידועות למזמין (לעיתים גם לקבלן) בעת עריכת ההסכם.
צפויים מראש, שמשנים את היקף הפרוייקט (הן למעלה והן למטה), אבל תמיד הטענה תהיה לתוספת תשלום, או לוח זמנים לסחוט את המזמין כאשר יש לו רגישות גבוהה ללוח הזמנים, שאם הוא רוצה בזמן, אז צריך שהפועלים יעבדו עוד כמה שעות כל יום או להביא עוד כמה פועלים ולשלם תוספת.
ואז משווים בין קבלנים שלא על פי אותו הבסיס, וכך הקבלנים פיתחו שיטות להתגבר על הצעת המחיר הנמוכה, ועל ההסכם העמום שחתמו בתחילת הפרוייקט.
השיטות העיקריות הן:
-לא כלול – מחירי שינויים – סחיטה על רקע לוח זמנים
הכי נפוץ – שימוש לא כלול, פריט שנרשם בהסכם (במקרה הטוב שבו היה הסכם) ואז כל מיני פריטים או פעולות שאפשר להוציא אותן מהפריט מקבלות מימד חדש ותוספת למחיר. לדוגמא, החלפת דלת הכניסה לדירה, יטענו כי אינה כוללת החלפת צילינדר (שעלותו כ- 200 ₪) או אינה כוללת החלפת ידיות ("אפשר להשתמש בידיות הישנות") וכל מיני הפחתות, הוספת עלויות כאלו ואחרות שלא היו ידועות למזמין (לעיתים גם לקבלן) בעת עריכת ההסכם.
צפויים מראש, שמשנים את היקף הפרוייקט (הן למעלה והן למטה), אבל תמיד הטענה תהיה לתוספת תשלום, או לוח זמנים לסחוט את המזמין כאשר יש לו רגישות גבוהה ללוח הזמנים, שאם הוא רוצה בזמן, אז צריך שהפועלים יעבדו עוד כמה שעות כל יום או להביא עוד כמה פועלים ולשלם תוספת.